You are currently viewing Bazsalikom teleltetése: Lehetséges?

Bazsalikom teleltetése: Lehetséges?

Az aromás bazsalikom mámorító illatával örvendeztet meg bennünket, különösen nyáron. De mi történik velük télen? Egyszerűen dobjuk ki ősszel a mediterrán fűszernövényeket?

Teljesen lehetséges az évelő fajták, például az Franchi Bazsalikom Italiano Classico és a  Franchi Bazsalikom mix átteleltetése. Nem kell minden tavasszal újabb növényt vásárolni. Ahhoz azonban, hogy a növény túlélje a telet, megfelelően gondoskodnunk kell róla. És ne felejtsük el, hogy a bazsalikom teleltetésével folyamatosan friss fűszernövényt biztosítunk ételeinkhez.

A bazsalikom nem hidegtűrő fűszernövény

Afrikából, Ázsiából és Dél-Amerikából származik. Ezért nem meglepő, hogy ez az aromás gyógynövény szereti a meleget, hidegre és fagyra rendkívül érzékeny. Hazánkban a közönséges bazsalikom különösen népszerű konyhai fűszernövényként. Mivel nálunk a hőmérséklet nem teszi lehetővé az egész éves szabadföldi termesztést ezért főként nyáron termesztik.

A bazsalikom megfelelő teleltetése

 

Bazsalikom

Ha a hidegebb időszakokban is folytatni szeretnénk a bazsalikom termesztését, akkor a növényt időben beltérbe kell vinni.  A bazsalikomot, amelyet cserépben termesztenek, télen egyszerűen csak a lakásba kell beköltöztetni. A világos szoba és a 15-20 °C körüli szobahőmérséklet az ideális. A téli időszakban kevesebb vízre van szüksége a növénynek, így csak akkor kell megöntözni, ha már teljesen kiszáradt a földje.

 

TIPP: Ha lehetséges, ne helyezzük a cserepet radiátorok és egyéb fűtőtestek fölé. A száraz levegő vonzza a kártevőket.

 

Bazsalikom a kertben

 

Ha a nyáron szabadföldben termő bazsalikomot szeretnénk átteleltetni, akkor a legjobb, ha a növényt teljesen kiássuk, és jó vízelvezetésű, nagy cserépbe tesszük. Válasszunk ki egy edényt,  töltsük meg a cserepet földdel (a vetéshez és a fűszernövényekhez javasoljuk a COMPO SANA szaporító- és fűszernövényföld használatát), és helyezzük bele a növényt. Töltsük meg az edényt a maradék földdel, és jól nyomkodjuk meg. Ezután jól meg kell öntözni a növényt.

10 °C körüli külső hőmérsékleten a bazsalikomot tartalmazó cserép egy ideig kint maradhat a kertben. Amikor hidegebb lesz, a legjobb, ha a növényt beltérbe helyezzük. Télen időnként öntözzük meg a bazsalikomot, és rendszeresen ellenőrizzük a növényt a kártevők szempontjából. Amennyiben sikerült a bazsalikom teleltetése, akkor egész évben tudunk szüretelni a dús hajtásokról.