You are currently viewing Légtisztító növények a lakásban

Légtisztító növények a lakásban

Zöldnövény

1. Zöldike (Chlorophytum comosum)

Zöldike

 

A zöldike, más néven csokrosinda Dél Afrikából származó sásszerű, keskeny és hosszú, ívesen hajló tőlevelű évelő növény. A legelterjedtebb szobanövényeink közé tartozik egyrészt tartósságuk, igénytelenségük miatt, másrészt, mert a gyökerek sarjairól könnyen szaporíthatóak.  A hosszú indát, illetve szárat csak le kell vágni és vízben kell tenni, amikor gyökeret eresztett akkor kell a Compo Sana zöldnövény-és pálmaföldbe átültetni. A zöldike gondozásánál figyelembe kell vennünk, hogy a nyári időszakban bőséges öntözés, levegő és fény szükséges jó fejlődéséhez. A túlöntözés és a tűző napfény viszont árt neki. Napon és árnyékban is jól érzi magát.

A zöldike kiszűri a levegőből a szennyező anyagokat, például a mérgező formaldehidet és xylént. Semlegesíti a szagokat, például a füstöt

2. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág kiszűri a méreganyagokat, például és formaldehidet, a triklór-etilént vagy a benzolt, amelyek a bútorokból, padló- és falburkolatokból szabadulnak fel. Ezenkívül nagy levelei növelhetik a helyiség páratartalmát. Ily módon a növény megakadályozza a szem és az orr kiszáradását. Véd az esetleges allergiáktól. Ahhoz, hogy a vitorlavirág virágozzon, árnyékos helyre kell tenni és rendszeresen kell öntözni.

3. Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Anyósnyelv

Az anyósnyelv hozzájárul a jobb levegőhöz nappal és éjszaka is egyaránt.  Felszívja a CO2-t és oxigénné alakítja át.

Tartóssága, igénytelensége, gyors növekedése volt az alapja annak, hogy egyik leggyakoribb szobanövényünk lett. Olyan helyen is nagyszerűen érzi magát, ahol más növény elpusztul.

4. Szobai futóka (Epipremnum aureum)

Szobai futóka

 

A szobai futóka egy gyönyörű szobanövény, amelyet könnyű gondozni és kevés fény mellett is megmarad. A komod vagy gardrób tetejére helyezve könnyedén utat tör magának, attól függően, hogy milyen támasztékokat biztosítunk számára. Ennek a növénynek tisztító hatása is van, csökkenti a levegő nitrogéntartalmát.