You are currently viewing Levéldísznövények gondozása

Levéldísznövények gondozása

A levéldísznövények egyre népszerűbbek és szinte minden otthonban megtalálhatóak. Gazdag zöld színű, sűrű levélzetük vagy szokatlan formájú levelei miatt csodálatos dekorációként ékesítik lakásainkat. Néhány zöld növény valódi légtisztító; felszívják az elektronika, falfesték vagy bútor által kibocsátott káros anyagokat, és javítják a szoba klímáját. Az egyszerű gondozásuk csak egy újabb ok, amiért a lakosság egyre lelkesebb a zöld szobanövények iránt.

Sok szobanövény szubtrópusi és trópusi vidékekről származik, ahol egész évben magas hőmérséklet és kellő mennyiségű csapadék kényezteti őket, így a mi éghajlati viszonyaink csak nyáron engedik meg a szabadban történő tárolásukat. Annak ellenére, hogy gondozásuk nem igényel komolyabb feladatot, az öntözés mellett gondoskodni kell a rendszeres trágyázásról és átültetésről. Csak így tudnak erősödni, egészségesek maradni, és továbbra is dús zöld (és nem sárga vagy foltos) levelekkel örvendeztetni minket.

Öntözés

Szobanövények öntözésekor a következők érvényesek: kerülje a víz lappangását a cserépben. Öntözés előtt mindig ellenőrizze, mennyire száraz ill. nedves a talaj. Gyakran előfordul, hogy a felszínen lévő talaj már kiszáradt, miközben néhány centiméterrel mélyebb nedvesség még elegendő növényünknek.

Levéldísznövény gondozása

Rendszeresen távolítsa el a port a levelekről. Ehhez száraz ruhával törölje le a levelek felületét.  Főleg télen eléggé száraz a levegő a lakások fűtése miatt, ezért hetente többször permetezze a leveleket, lehetőleg speciális levélápolási permetezővel. A gombás fertőzések megelőzése érdekében rendszeresen távolítsa el az elhalt és elszáradt leveleket.

Tápanyag utánpótlás

Mint minden más növényt, a zöld szobanövényeket is trágyázni kell. Mivel cserépben tartjuk őket, csak korlátozott mennyiségű tápanyag áll rendelkezésre. Ezért a rendszeres trágyázás és átültetés elengedhetetlen a szép növényekhez.

A kínálatunkban található műtrágyák kifejezetten a zöld beltéri növények igényeihez lettek igazítva. Választhat folyékony tápoldatok, szerves- és műtrágyák közül.

Rendszeres átültetés

A levéldísznövények átültetése elengedhetetlen a növény egészséges növekedéséhez. Idővel a növények kinövik a cserepeket és kimerítik a tápanyagokat, és a gyökérzet elveszti eredeti szerkezetét. Kisebb növényeknél 2-3 évenkénti átültetés javasolt, nagyobb növényeknél 4-5 évente elegendő. Friss, laza talajban a gyökerek jól fejlődnek, a levelek nagyobbak és erősebbek lesznek. Átültetéshez ajánljuk Compo Sana Zöldnövény-és Pálmaföldünket.