You are currently viewing Miért nem virágzik a karácsonyi kaktusz?

Miért nem virágzik a karácsonyi kaktusz?

A karácsonyi kaktusz azon kevés növények egyike, amely télen virágzik . A természetben epifitaként nő a fákon Brazília trópusi vagy szubtrópusi esőerdőiben. Gyökereivel a fakéreg repedéseiben található szerves anyagokkal táplálkozik. Ennek a kaktusznak az a különlegessége, hogy nincs tüskéje, és sokféle színű nagy virágokat hoz, amelyeken jól láthatóak a felálló porzók. Rövid nappalos növény , ami azt jelenti, hogy virágzáshoz 12 óránál hosszabb sötét periódusra van szükségük, ezért ősszel és télén virágoznak.

Karácsonyi kaktusz virágoztatása

Ahhoz, hogy a karácsonyi kaktusz decemberben virágozhasson, ideális körülményeket kell biztosítani számára. Folyamatosan figyelni kell a megfelelő öntözésére, fény- és hőigényére, tápoldatozására.

Októbertől tegyük világos, de ne túl meleg szobába. Virágzásához a nappali hőmérséklet 17 °C, az éjszakai hőmérséklet 10 és 14 °C között az ideális. Nem szereti a közvetlen napfényt és a huzatot sem. Ezalatt az öntözést csökkentsük, ügyelve, hogy a virágföld ne száradjon ki. A csökkenő hőmérséklet és a sötét fázis aktiválja a virágok képződését.

Karácsonyi kaktusz locsolása

Az állandóan nedves talajt nem szereti a karácsonyi kaktusz. Öntözze hosszabb időközönként , télen hetente egyszer, nyáron hetente kétszer, a vízbe keverhet COMPO levéldísznövény tápoldatot. Mivel a kaktuszok nem nagy tápanyagfogyasztók, kisebb adagokban is lehet vele öntözni. Érdemes figyelni, hogy öntözéskor a növényre ne kerüljön víz, csak a talajra, és ez különösen fontos a teleltetési időszakban. Ajánljuk a Compo zöldnövény táprúd alkalmazását is a virágföldbe szúrva.

A karácsonyi kaktusz szereti a magas páratartalmat, ezért permetezze rendszeresen , különösen száraz lakásokban. A permetező flakon kiváló minőségű és kényelmesen használható .

Karácsonyi kaktusz átültetése

Kétévente ajánlott új virágföldbe átültetni a karácsonyi kaktuszt. A COMPO Sana kaktusz és pozsgásnövényföld kaktuszok számára kiváló, mely indító műtrágyát is tartalmaz, 8 hétig biztosítja az optimális tápanyagellátást a növény számára. A tőzeg, a kvarc és egy speciális Agrosil gyökéraktivátor kombinációja által biztosítja az erős és egészséges növények fejlődését. Az ideális Ph értéke lehetővé teszi a megfelelő tápanyag elérhetőséget.

A kaktuszok átültetését nem végezhetjük bármikor, mert a kedvezőtlen időben történő átültetés esetleg pusztulásukat okozza. Például a téli időszakban nem szabad átültetni, mert ilyenkor a növények nem tűrik a bolygatást. Az ideális átültetés ideje a tavaszi időszak.