Gyep trágyázása tavasszal

tavaszi gyep

Tavaszi talaj előkészítés füvesítéshez

A tavasz első napjai már a nyakunkon vannak. A gyep az elsők között ébred fel. Növekedésnek indul, ha a talaj hőmérséklete meghaladja az 5 fokot. Ha a gyep teljes helyreállítását tervezi, akkor már most kezdje meg a munkálatokat, amikor már nem áll fenn az éjszakai fagy veszélye.  Lazítsa fel a talajt, kapával törje össze a nagyobb csomókat. Ássa fel a területet, távolítsa el a köveket és gyökérmaradványokat és hagyja legalább 2 hétig pihenni. Javítsa fel talaját Siforga szervestrágya granulátummal. Az elegyengetett, simára gereblyézett talajt hengerrel vagy taposódeszkával tömörítse. A fűmagvetést érdemes szélcsendben végezni. A lehetőleg egyenletes vetés után a magokat gereblyével sekélyen be kell dolgozni, utána a talajt ismét tömörítse. A vetéstől a kelésig a talajnak állandóan nedvesnek kell lennie, mert ha kiszárad, az a csírázó mag pusztulását idézi elő. Az új gyep telepítésénél használható Landscaper Pro New Grass indító műtrágya, mely a csíranövény kiegyensúlyozott fejlődését segíti elő.

Gyep tavaszi műtrágyázása

A gyep első tavaszi műtrágyázásának februárban-márciusban van itt az ideje, amint színváltozást, azaz tápanyaghiányt jelez. Mivel ilyenkor még hideg a talaj, olyan műtrágyát válasszon, amely ilyen körülmények között is működik. Erre a célja ajánljuk a Compo Floranid hosszú hatástartalmú gyepműtrágyát. Ez a termék 90-100 napig dolgozik, ami azt jelenti, hogy csak május-júniusban kell legközelebb szórnia műtrágyát. A gyártási technológiának köszönhetően az egyik piacon lévő legkörnyezetkímélőbb műtrágyáról beszélünk. Csökkenti a nitrát kimosódását, így kíméli a talajvizet.

Gyep szellőztetése

Ha a pázsit gereblyézése közben régi, elhalt, kiszáradt fűszálakat és moha foltokat észlel, ideje levegőztetni a gyepet. A gyepszellőztető függőlegesen néhány milliméter mélyen vág bele a talajba, ezzel hozzájárul a talaj jobb szellőzéséhez. A fű gyökerei újra fellélegezhetnek, így jobban tud fejlődni. A szép növényzet alapja a rendszeres szellőztetés. Bármilyen jó minőségű gereblye vagy gyepszellőztető megfelelő a művelet elvégzéséhez.  A szellőztetést száraz időben érdemes végezni. A legalkalmasabb hónap a március-április, amikor a hőmérséklet meghaladja a 10 fokot.

A leírt műtrágyázási program a legegyszerűbb és legkönnyebben megvalósítható. Nem utolsó sorban éves szintes és költséghatékonyság szempontjából. Az említett műtrágyák árai kicsit elriaszthatja Önöket a vásárlástól, de használatukkal pénzt takarítanak meg, hisz éves szinten kevesebbszer kell műtrágyázni.